Kako upotrebljavati sjemenke lana da bi rezultat bio manji broj kilograma na vagi?

Guliver/Shutterstock
Mnogi biljku lana smatraju najvrjednijim biljkom na svijetu jer se od njezine stabljike izrađuje ugodno platno za izradu najfinijih odjevnih predmeta, ali još više radi toga jer je nutritivno vrijedan.

Lan sadrži vitamine E i B, kalcij, kalij, cink, fosfor selen i magnezij. Najvažniji sastojak lana je fitokemikalija lignin za koju je dokazano da ima antioksidacijska svojstva.

Niz pozitivnih učinaka na zdravlje

"Za lignane se smatra da imaju svojstvo prevencije karcinoma. Unosom lignana moguće je smanjiti rizik pojave raka kolona, sniziti razinu glukoze i kolesterola u krvi. Lignani su prehrambena vlakna koja pospješuju peristaltiku crijeva i skraćuju vrijeme prolaska hrane kroz gastrointestinalni sustav. Ove fitokemikalije svrstavaju u skupinu fitoestrogena, koji imaju zaštitnu ulogu kod tumora osjetljivih na hormone, primjerice raka dojke.

Laneno sjeme pokazalo se korisno kod ublažavanja kožnih poremećaja poput psorijaze, akni i ekcema. Jedna žlica lanenog sjemena dnevno učinkovito pomaže pri snižavanju povišenog krvnog tlaka. Alfa - linolenska kiselina iz lanenog ulja smanjuje opasnost od pojave bolesti srca, poboljšavajući funkciju i integritet arterija, dok više doze alfa - linolenske kiseline mogu sniziti povišenu razinu kolesterola i triglicerida u krvi", rekla je doc. dr. sc. Dariaj Vranešić Bender, nutricionistica za portal Vitamini.hr.

Laneno ulje je lako kvarljivo i zato prilikom upotrebe uvijek mora biti svježe "Izliječio sam rak Budwig metodom"

vlakna Vlakna dokazano potiču mršavljenje: 8 namirnica u kojima ih ima najviše

Pomaže kod mršavljenja

U strukturi lanenog sjemena nalaze se topive i netopive tvari blagotvorne za opće zdravlje, za probavu, za čišćenje crijeva, ali i za održavanje idealne tjelesne težine.

Smatra se da lan ima više vlakana od bilo koje biljke. Upravo zbog ovakve strukture lan, odnosno sjeme lana posebno se preporučuju ljudima koji se žele na prirodan način riješiti viška kilograma. Lan smanjuje osjećaj gladi i daje osjećaj sitosti.

...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali.

Najbolji načini upotrebe lana

Ako želiš skinuti višak kilograma potrebno je u popodnevnim satima uzimati jednu jušnu ​​žlicu mljevenog lanenog sjemena pomiješanu s 2 dcl soka ili nemasnog jogurta. Ovakav obrok dugo će te držati sitom, nećeš osjećati glad i nećeš imati osjećaj nadutosti.

Lan liječi i rak, doznaj više

Dvije jušne žlice mljevenog lanenog sjemena dodaj u juhu, varivo ili u prirodni voćni sok, jogurt ili kefir. Ovako pripremljen obrok mogu konzumirati osobe svih starosnih dobi, od djece do starih. Oprez se jedino preporučuje kod trudnica koje bi trebale savjetovati svog liječnika prije upotrebe sjemena lana.

Savjet

  • U 2 dcl kuhane vode ubaci 8 do 10 grama mljevenog lana.
  • Ostavi poklopljeno da odstoji pola sata pa procijedi.
  • Najbolje je piti tri puta tijekom dana.

Ovako pripremljen napitak idealno je prirodno sredstvo za reguliranje rada crijeva, čišćenja probavnog trakta i normalizaciju stolice.

missZDRAVA.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.
средства для улучшения потенции