Usvoji ih već danas: Navike u obitelji koje čuvaju imunitet

Guliver/Shutterstock
Dobro je poznato da vrijeme ima velik utjecaj na organizam u cijelosti. Klimatske promjene koje obilježavaju prijelaz iz toplog u hladno doba godine zahtijevaju prilagodbu našeg tijela na promjenjivo i hladnije vrijeme. Osim vremenskih promjena jesen sa sobom nosi i brojne poslovne i obiteljske obveze, a time i manjak slobodnog vremena.
Vidi originalni članak

Sve to može dovesti do manje ili više izražene sezonske melankolije koja se manifestira umorom, glavoboljom, nesanicom, otežanom koncentracijom, promjenjivim raspoloženjem, nedostatkom energije.

Prehrana koja prati promjene u prirodi služi kao kvalitetan temelj uspješne prilagodbe tijela i psihe. Pritom je mudra priroda doskočila problemu jesenskog bluesa na najlogičniji način - sezonskim plodovima koji daju dovoljno topline i energije za sve izazove koje donosi promjena godišnjeg doba.

Proljetni i jesenski umor možda imaju sasvim drukčije uzroke; proljetni umor je vjerojatno posljedica nedostatka vitamina C u zimskoj prehrani, dok je jesenski umor povezan s klimatskim promjenama, no oba stanja uspješno "sanira" povećani unos vitamina, osobito vitamina C.

Ovaj svestrani antioksidans ima važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava kojeg s predstojećim hladnim danima čekaju važne zadaće. Prirodan odgovor na povećane potrebe za vitaminom C dolazi u obliku kivija, mandarina, naranača, nara, buća te šarolikih paprika. Tako primjerice, jedan kivi srednje veličine zadovoljava dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminom C. Jedan od ponajboljih izvora vitamina C je i paprika koja sadrži čak četiri puta više vitamina C nego primjerice naranča.

Paprika je ujedno i odličan izvor antioksidansa beta – karotena koje tijelo po potrebi pretvara u vitamin A. Upravo je jesensko tugaljivo vrijeme moment koji zahtijeva dovoljne količine vitamina A, budući da je ovaj nutrijent važan epitelnim stanicama kože, gastrointestinalnog sustava i pluća koje predstavljaju osnovni štit od utjecaja okoliša.

Manjak energije i bezvoljnost su najčešće uzročno – posljedično povezani, a kako bi im doskočili valja odabirati plodove bogate škrobom i vitaminima B skupine. Kao brz izvor energije najbolje je odabrati kukuruz ili kestene, niskomasne predstavnike energizirajućih namirnica. Prigodno, oba ploda su dobar izvor i vitamina C, a dok je kukuruz vrlo dobar izvor vitamina B1 i B5, kesten se odlikuje sadržajem vitamina B6. Ovi vitamini kao i drugi predstavnici B skupine vitamina imaju važnu ulogu u odlobađanju energije, a ujedno imaju i pozitivan učinak na raspoloženje i ublažavanje stresa.

I veliki i mali članovi obitelji trebaju vježbati i čuvati se stresa

Za uspješno prebolijevanje infekcije treba biti u dobroj fizičkoj kondiciji, što znači imati dovoljno velik kapacitet srca i pluća, koji kad si zdrav koristiš za trčanje, a kad si bolestan za uspješnu borbu s vrućicom. Stoga svaki član obitelji u skladu sa svojim afinitetima treba odabrati neki vid fizičke rekreacije i obavezno joj se posvećivati najmanje dva puta tjedno.
 
Stres je jedan od glavnih inhibitora imunološkog sustava, a kronični stres djeluje na imunitet jednako štetno kao i kronične upale. No, prevladavanje kroničnih bolesti iznimno je teško, dok za prevladavanje stresa postoji mnogo načina: tjelesna aktivnost, meditacija, masaža. U svakom slučaju ključno je da svom tijelu pružiš dovoljno opuštanja i energije. Ako loše brineš o svojem fizičkom i psihičkom zdravlju, u tebi rastu napetost i tjeskoba, što opterećuje hormonski i živčani sustav. Imunološki sustav, koji je tijesno povezan sa živčanim i hormonskim, na taj način počinje slabjeti. Zato je otpornost snažno povezana s tim koliko čovjek zna paziti na svoju opuštenost i zadovoljstvo.
 
Ako nisi sigurna da uspjevaš sebi i svojoj obitelji osigurati dovoljan unos vitamina, odaberi Salvit specijalni paket beta glukana ili paket multi vitamin + vitamin C s Cinkom, a na dar ćeš dobiti gratis dječji sat.
 
Posjeti missZDRAVA.hr
missZDRAVA.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.
https://botoxclub.com.ua

сиалис украина

таблетки сиалис инструкция цена