Ortoreksija: 'Zbog opsesije zdravom hranom postala sam fanatična i bolesna'

Guliver/Shutterstock
Sally O'Neil vodi popularni blog i Instagram profil "The Fit Foodie" na kojima dijeli svoja iskustva sa zdravom prehranom i fitnessom. Iako se te teme uvijek prikazuju idilično, opsesivno zdrav život može se lako pretvoriti u bolest, takozvanu ortoreksiju. O'Neil je podijelila svoje iskustvo s Woman's Health.
Vidi originalni članak

U svom nedavnom postu na blogu pod nazivom "Jedina stvar koju me strah podijeliti s vama" O'Neil se otvorila o tome koliko joj je trebalo da se ponovno vrati na put zdravlja nakon što je oboljela od ortoreksije, opsjednutosti zdravom hranom koja joj je narušila zdravlje. 

"Ja sam Fit Foodie.Trebala bi biti nevjerojatno fit i jesti svu odgovarajuću hranu, cijelo vrijeme", napisala je. 

"Stvar je u tome što dok sam to činila, jako sam oboljela". 

"U ovom svijetu uređenih slika, nevjerojatno lijepih modela i Photoshopa, osjećala sam se kao žrtva društvenih medija", priznala je. Kaže kako ju je gledanje žena sa six-packom na Instagramu natjeralo da misli kako i sama mora tako izgledati. 

Svoju dijetu i režim vježbanja dovela je do ekstrema dok ih se pokušavala pridržavati i na kraju je izgubila oko 6 kilograma u tri mjeseca i tu su počeli problemi s njezinim zdravljem.

"Potrošila sam toliko vremena na eliptičnoj spravi da sam si skinula sve salo sa zadnje strane koljena, no, imala sam trbušnjake. To je jedino do čega mi je bilo stalo", opisala je. 

Ortoreksija donosi sa sobom cijeli niz potencijalnih zdravstvenih problema Ortoreksija ili opsesija zdravom hranom

Što se skriva iza pokušaja da kroz rigidne režime hranjenja postanemo zdravi? Samokažnjavanje sa zdravom prehranom

"Kada sam pala na 43 kilograma, iscijedila svu energiju iz sebe i borila se sa smanjenjem unosa sve one hrane koja nije bila salata, prestala sam imati mjesečnicu.", nastavlja. 

To joj nije samo naštetilo fizički, nego i psihički jer je konstantno bila opsjednuta brojanjem kalorija i razmišljanjem o hrani

Konačno otišla liječniku, koji joj je rekao da mora jesti više i vježbati manje, a drugi joj je dijagnosticirao ortoreksiju, poremećaj u prehrani, te ovisnost o vježbanju. 

Osobe s ortoreksijom fokusiraju se na kvalitetu hrane koju jedu do nezdrave razine. Prvo krenu s nekim manjim restrikcijama, poput izbacivanja umjetnih okusa i boja, a zatim stvore svoja vlastita pravila koja su prestroga te se društveno izoliraju kako bi se sami uklopili u svoja izmišljena pravila. 

Slično se se dogodilo i blogerici The Blonde Vegan, koja je došla do istoga stanja veganskom prehranom

O'Neil je napisala kako se liječila godinu dana dok se nije oporavila. Iako je prošlo 4 godine otkad je zašla u te probleme, i dan danas se bori s problemima o percepciji vlastitog tijela. 

"Sada brinem samo o ravnoteži. O životu koji živim bez restrikcija, uz svu ljubav koju pružam svome tijelu, baš takvom kakvom je.", napisala je u objavi.

Iako i danas vježba 5 do 6 puta tjedno, nema više trbušnjake, no nije ju više ni briga. 

"I dalje želim biti 'isklesana' i jaka. Ali više ne želim podnijetu toliko žrtvu da bi to i postigla", napisala je. "Odlučila sam imati zdravi um i tijelo koje dolazi s njim - kako god to izgledalo"

5 znakova poremećaja u prehrani

Posjeti missZDRAVA.hr
missZDRAVA.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.
левитра варденафил отзывы

варденафил описание

https://start-sport.com.ua