Eko 2257 prikaza 12. lipnja 2018.

Sapunom i vodom očisti filtere svog klima uređaj svaki tjedan

Klima
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.avidaproperties.info

Servis klima-uređaja obavi jednom godišnje, prije sezone hlađenja, a sama ga možeš čistiti svaki mjesec, kaže Ivan Hunić, voditelj servisa u MB Frigo grupi. Dobrim održavanjem klima-uređaja produljuješ im vijek trajanja i štediš novac.

"Filtere možeš čistiti i svaki tjedan, ako u kući imaš puno tepiha, ljubimaca ili pušiš. Otvori uređaj i pogledaj koliko se prašine ulovilo. Ne čekaj da ti iz klime počne izlaziti neugodan miris jer je tad kasno i morat ćeš zvati servisera", kaže Hunić.

Klima-uređaji koji se ne čiste redovito mogu uzrokovati opasne bolesti poput legionele, a uzrokuju i astmu te alergije.

"Sredstva za čišćenje isparivača djeluju antibakterijski. Samo dobro pošpricaj isparivač i ostavi da djeluje 15 minuta. Vrati oprane i osušene filtere te zatvori uređaj. Sredstva ne treba ispirati vodom, nego samo upali klimu na hlađenje na nekih 10 do 15 minuta. Tako će se sredstvo isprati iz ćelija i otići u kadicu u kojoj se skuplja kondenzat pa i nju dezinficirati", objašnjava Hunić.

Klim-Uspr Možda te zanima... Koliko je štetan klima uređaj? Eko Možda te zanima... 7 načina kako će klimatske promjene utjecati na zdravlje Eko

Dodaje da postoje i tabletice za kadicu koje u većini uređaja možeš sama umetnuti. Kadica se nalazi ispod isparivača, a tijekom sezone hlađenja tableta će se u njoj otapati i ubijati bakterije, pojašnjava Hunić. Upozorava da ne bi trebala dirati vanjsku jedinicu uređaja. Nju možeš iščetkati metlicom, ako se na izmjenjivač okrenut prema zidu ulove prašina i pelud. Nemoj je otvarati, rastavljati ni prati. To će obaviti stručnjak tijekom redovitog servisa...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali.

  • OTVORI POKLOPAC - Isključi klimu iz struje. Otvori poklopac klima-uređaja. Čut ćeš ‘klik’ sa svake strane.
  • PRONAĐITE FILTERE U KLIMA-UREĐAJU - Vidjet ćeš dva manja ili jedan veći filter, ovisno o klima-uređaju. Neki još imaju i dodatne zeolitne ili grafitne filtere. Njih treba mijenjati jednom godišnje.
  • IZVADI FILTERE I OPERI IH-  Filtere izvadite te operi tušem i blagim sapunom za ruke. Ostavi da se u potpunosti osuše. Nikako ih ne vraćaj mokre u uređaj.
  • NASPREJAJ SREDSTVOM - Nasprejaj isparivač nekim od sredstava za čišćenje klime po izboru. Pričekaj 15-ak minuta prije vraćanja filtera.
  • VRATI FILTERE I UKLJUČI KLIMU - Vrati suhe filtere, zatvori poklopac uređaja i upali klimu desetak minuta na opciji hlađenje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.