Psiha i seks 274 prikaza 10. siječnja 2011.

Pet trikova za sretniji siječanj

Sreca.
zdrava krava postala miss7zdrava.avidaproperties.info

Za sreću je potrebno ranije odlaziti na spavanje, više hodati, tu i tamo se uhvatiti neugodnog zadatka, preslagati ladice s čarapama, smanjiti broj odjevnih predmeta i  postupati energičnije, smatra Gretchen Rubin, autorica knjige 'Projekt sreća' 

Potraga za srećom u 12 mjeseci

'Projekt Sreća' u izdanju Planetopije donosi živopisnu i britku priču autorice Gretchen Rubin koja je odlučila cijelu jednu godinu posvetiti potrazi za srećom.

Kroz dvanaest mjeseci koje je autorica provela provjeravajući valjanost mudrosti drevnih vremena, najnovijih znanstvenih istraživanja, te lekcija popularne kulture o tome kako biti sretan izdvojili smo savjete i trikove koje će i tebi pomoći da se ove godine više smiješ, a manje brineš i tuguješ.

Izdavajamo Gretchenine savjete za siječanj:

  1. Ranije odlazi na spavanje - Nedugo prije odlaska na spavanje izbjegavaj aktivnosti koje iziskuju pozorno mišljenje. Neka ti u spavaćoj sobi bude svježe. Prije lijeganja u krevet lagano se istegni. Uz to – ovo je važno – budući da svjetlost zbunjuje cirkadijani sat tijela, u vrijeme odlaska na spavanje priguši svjetla, primjerice, u kupaonici. Uz to neka ti soba bude vrlo mračna i svjetla ugašena.
  2. Više vježbaj (napravi barem 10 000 koraka dnevno) - Istraživanja pokazuju da repetitivna aktivnost hodanja u tijelu potiče reakciju opuštanja i na taj način pomaže ublažiti stres; istodobno čak i brza desetominutna šetnja odmah pojačava energiju te poboljšava raspoloženje – štoviše, tjelesna aktivnost je djelotvoran način da se izvučeš iz mračnog raspoloženja. Osim toga, istraživanja govore kako bi svi u minimalnoj mjeri aktivnosti potrebne za održavanje zdravlja, trebali prijeći 10 000 koraka dnevno – a ta mjera također navodno sprječava debljanje.
  3. Baci, obnovi, uredi - Nered privlači još nereda. Ako ga raščistiš, vjerojatno će ostati čisto. Možeš početi sa čišćenjem ormara za odjeću i vrlo brzo bi mogla doći do istog zaključka kao i autorica knjige koja nakon što se riješila suvišne odjeće piše: 'iako je preda mnom bilo mnogo manje odjeće, imala sam dojam da imam više toga za odjenuti – jer su u mojem ormaru bili samo komadi koje sam doista bila spremna nositi. Osim toga, manje odjevnih mogućnosti me je činilo sretnijom. Iako ljudi vjeruju da im se sviđa imati mnogo izbora, previše izbora može obeshrabriti. Umjesto da povećava zadovoljstvo, široki raspon mogućnosti može imati učinak paralize.
  4. Uhvati se neugodnog zadatka - Nedovršeni poslovi crpe energiju i bude osjećaj krivnje. Počni tako da napišeš popis zadataka koje moraš obaviti i nakon toga ih počni realizirati. Gretchen piše: ' Otišla sam na prvi pregled kože. Dala sam oprati prozore. Uspostavila sam sustav pričuvne pohrane podataka za svoje računalo. Razjasnila sam zagonetni račun za kablovsku. Odnijela sam cipele na zamjenu potplata. Osobno me je zapanjilo znatno povećanje mentalne energije proizašlo iz obavljanja tih odgađanih zadataka'.
  5. Postupaj energičnije -  Istraživanja pokazuju da čak i umjetno izazvan osmijeh donosi sretnije emocije, pa iz toga proizlazi da moramo promijeniti svoje postupke ako želimo promijeniti svoje osjećaje.  Gretchen opisuje svoje iskustvo: 'kad bih se osjećala tromo, počela sam se ponašati energičnije. Ubrzala sam korak. Telefonirala sam koračajući po sobi. Unijela sam više topline i žara u svoj glas. I doista je funkcioniralo; uspjela sam pojačati vlastitu energiju ponašajući se energično'.

Više info na: www.planetopija.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.