Psiha i seks Moje emocije 6908 prikaza 20. studenoga 2017.

Sindrom takotsubo - uzrokuje ljubavnu patnju i iznenadnu bol u prsima

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.avidaproperties.info

Tim britanskih znastvenika nedavno je otkrio da teški udar na emocije može napraviti jednako štete kao i srčani udar, otkriva portal časopisa Daily Mail. Takva vrsta stresa na srce započinje nekim velikim emocionalnim gubitkom, što uzrokuje šok i slabljenje tog mišića.

Prema britanskim znanstvenicima ne trebati brinuti za ovo jer pretpostavljaju da je šteta privremena i da će se osoba sama izliječiti nakon nekog vremena.

Istraživači Sveučilišta u Aberdeenu su pak otkrili da je šteta trajna i slična je onoj kakvu srčani udar ostavlja na srcu. 

Možda te zanima... Mnoge možeš zaboraviti, ali uvijek će postojati ona jedna osoba koju ne možeš zaboraviti Psiha i seks

Slučaj: Slomljeno srce

Znanstvenici su dvije godine pratili trideset i sedam ispitanika, koji imaju stresnu kardiomiopatiju ili sindrom slomljenog srca, tzv. 'takotsubo'. Zadnji naziv nosi jer je prvi put opisana u Japanu, a tiče se osjećaja iznenadne boli u prsima uzrokovane nekim emocionalnim stresom, poput gubitka voljene osobe ili teškog prekida, koja podsjeća na srčani udar.

 | Author: Zdrava Krava Foto: Zdrava Krava

Ovi simptomi mogu biti posljedica reakcije srca na val hormona stresa. Dio srca se privremeno povećava i ne može dobro pumpati krv, dok je ostatak srčanih funkcija normalan.

Rezultati njihovih magnetnih rezonanci i ultrazvuka pokazali su kako i dalje postoji fizička šteta na srcu nakon mjeseci, čak i godina nakon doživljenog šoka. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Većina ispitanih pokazalo je slabost i poteškoće u izvođenju nekih zadanih vježbi te su se brzo umarali. Istraživači su došli do zaključka kako bi se slomljeno srce trebalo liječiti jednako kao i ono koje je preživjelo srčani udar. 

"Ovo je najduže istraživanje koje se bavi temom 'takotsubo'-a i rezultati jasno pokazuju kako je šteta na srcu trajna", kaže dr. Dana Dawson, voditeljica istraživanja na Sveučilištu u Aberdeenu.

Žene su u većoj opasnosti

Sindrom u većoj mjeri pogađa žene nego muškarce, a vjeruje se da su brojke oboljelih još veće od onih koje su zasad službene. 

Profesor Jeremy Pearson iz British Heart Foundation upozorava kako je 'takotsubo' razarajuća bolest koja može zadesiti i sasvim zdrave osobe.

Za sada nema konkretne terapije za ovaj sindrom jer se dugo vjerovalo kako ne ostavlja štetne posljedice na srce, no ovo bi otkriće to možda moglo i promijeniti. 

Src-Uspr Možda te zanima... Tuga i bijes slomljenog srca Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.