Medicina Simptomi i pomoć 2208 prikaza 09. svibnja 2019.

Implantati za dojke - koje vrste su najštetnije i mogu li uzrokovati rak?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.avidaproperties.info

Prvi slučaj aplastičnog limfoma velikih stanica (BIA-ALCL) odnosno zloćudne bolesti dojke, kao posljedice ugradnje implantata, zabilježen je u Hrvatskoj.

Riječ je o 35-godišnjoj ženi kojoj su prije 11 godina implantatima iz estetskih razloga povećane dojke, piše Jutarnji.hr.  U tijeku su patohistološke obrade, a pacijentica će uskoro biti operirana. 

Francuska je 5. travnja zabranila nekoliko vrsta teksturiranih implantata za dojke koji su povezani s rijetkim oblikom raka. Zabrana obuhvaća makro-teksturirane (s hrapavom površinom) i poliuretanske implantate. Dosad je zabilježeno oko 660 slučajeva u svijetu, a dvadesetak žena je umrlo, posljednja u Italiji prošlog tjedna, zbog čega su u Francuskoj zabranili nekoliko vrsta implantanata.

Smatra se da su implantati, karakterizirani teksturiranom površinom nalik na čičak, koja se lijepi za tkivo dojke, povezani s anaplastičnim limfomom velikih stanica što je rijedak oblik raka. Prema podacima ANSM-a ( Francuski Nacionalni ured za sigurnost lijekova i zdravstvenih proizvoda) od 2011. zabilježeno je 59 slučajeva u Francuskoj, a većina žena oboljelih od te bolesti imale su teksturirane implantate u dojkama.

Iako sigurnosna agencija nije pronašla uzročno-posljedičnu vezu između raka i implantata, izjavila je da je zabranu nametnula kao "mjeru opreza". Odluka koju je donijela Francuska pokrenula je lančanu reakciju te su Kanada i Nizozemska najavile slične planove vezane za obustavu prodaje implantata za dojke.

Hrapavi implantanti se ne pomiču u dojci za razliku od glatkih


U Sjedinjenim Američkim Državama, Uprava za hranu i lijekove održala je javne rasprave o toj temi 25. i 26. ožujka i najavili su da će svoju odluku priopćiti uskoro. Zabrana je uslijedila nakon niza medijskih istraga prošle godine, koje je koordinirao Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara, a koji su otkrili da su loše dizajnirani implantati doveli do zdravstvenih problema za pacijente širom svijeta. U pismu ANSM-a koje su francuske novine Le Monde objavile na svojoj internetskoj stranici, dr. Christelle Ratignier-Carbonneil, zamjenica glavnog direktora agencije, zatražila je od proizvođača da uklone implantate s tržišta zbog moguće, iako rijetke opasnosti koju mogu prouzročiti. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/ShutterstockU Francuskoj gotovo 500 tisuća žena ima implantate u dojkama. Godine 2018., makro-teksturirani i poliuretanski implantati predstavljali su 27 posto prodaje, navodi ANSM. U proteklih pet godina smatra se da je oko 70 tisuća žena ugradilo implantate, koji  se ne pomiču ili rotiraju za razliku od glatkih, također se smatra da hrapavi implantati ne uzrokuju debele ožiljke oko implantata, što je uobičajeno i zahtijeva više operacija.

Angie2 Možda te zanima... Uklanjanje dojki - radikalan izbor? Medicina


Implantati za dojke postali su strože kontrolirani u Francuskoj tijekom posljednjih desetak godina zbog tvrtke Poly Implant Prothèse, koja je optužena za prodaju stotina tisuća neispravnih implantata u 65 zemalja. Nakon suđenja u kojem je sudjelovalo više od 7.000 optuženika, osnivač tvrtke Jean-Claude Mas i četiri bivša zaposlenika proglašeni su krivima za prijevare 2012. godine. Jean-Claude Mas osuđen je na četiri godine zatvora, a umro je prije mjesec dana.

"Rak je rezultat sinergijskih elemenata"

Kakve silikonske proteze se upotrebljavaju u Hrvatskoj te postoji li realna opasnost od hrapavih silikona za missZDRAVU prokomentirao je doc. dr. sc. Zoran Žgaljardić iz Centra za estetsku kirurgiju Dr. Žgaljardić u Zagrebu i Opatiji. "Koristim hrapave silikone i to je uobičajena praksa u Hrvatskoj, a moja iskustva su dobra. Međutim, ako se donese uredba na nacionalnoj razini da treba upotrebljavati drugu vrstu silikona naravno da ću poštivati propis", izjavio je.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 

Dr. Žgaljardić kaže da mjesta za paniku nema jer se reakcija na implantat događa u jednom slučaju na 30 tisuća, dok rak dojke u Hrvatskoj (neovisno o implantatima) pogađa jednu od 8 do 11 žena. "Bolest koja je pogodila žene s ugrađenim hrapavim implantatima je lokalni imuni odgovor organizma na protezu ili strano tijelo.

Možda te zanima... Josipa Pavičić: "Mislila sam da moram biti savršena, zato sam se razboljela" Medicina

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Dr. Žgaljardić drugi s lijeve strane, na izboru za miss Universe

To se može dogoditi i osobama koje ugrade zubni implantant ili umjetni kuk. Te proteze za dojke se upotrebljavaju zadnjih 20 godina, a ovi problemi su uočeni zadnjih pet. Nema mjesta panici jer su na pojavu bolesti zasigurno utjecali sinergijski elementi, odnosno okolišni faktori i stanje organizma oboljele osobe", objašnjava liječnik.

Žgaljardić kaže da ovu situaciju treba iskoristiti i podsjetiti osobe s ugrađenim implantatima da redovito obavljaju kontrolne preglede: "Jednom godišnje bi obavezno trebalo otići na kontrolu kod operatera, svakih šest mjeseci na ultrazvučni pregled i svake dvije godine napraviti magnetsku rezonancu. Ako se nešto i dogodi izvadi se proteza van i očisti se taj sloj i to je tehničko rješenje."

  • Default avatar -
    dercy0909

    NAJBOLJI ONLINE LJUBAVNI SPELL CASTER JE DOBIO SVOJ LJUBAVNIK, MUŠKO, ŽENU, DJEVOJČICU ILI BOYFRIEND BACK. DODAJTE NJEGOVO POGON NA WHATSAPP: +2349083639501 Pozdrav svima Ja sam Darcy lyne i ja sam ovdje kako bi podijeliti prekrasan rad Dr Nosa učinio za mene. Nakon 5 godina braka s mojim suprugom s dvoje djece, moj muž se počeo čudno ponašati i izlaziti s drugim ženama i pokazivao mi hladnu ljubav, u nekoliko navrata prijeti da će me razvesti ako se usudim ispitati o njegovoj aferi s drugim žen

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.